Korišćenje antibiotika kod dece

Napomena: Ovaj članak namenjen je roditeljima i govori o tome kako da koriste antibiotske lekove kod svoje dece. Pažljivo pročitajte ovaj tekst. Uvek se pre davanja atibiotika detetu konsultujte sa Vašim pedijatrom! Ako je vaše dete ikada imalo reakciju na bilo koji lek, o tome obavestite lekara pre nego što prepiše antibiotik.

Zašto je za moje dete važno da uzima antibiotik?

Ako je vašem detetu propisan antibiotik, važno je da redovno uzima ovaj lek da bi se izlečilo od bakterijske infekcije.

Koliko antibiotika treba da dajem i kada treba davati?
Vaš lekar će izračunati količinu leka (dozu) koja je odgovarajuća vašem detetu u odnosu na njegovu telesnu težinu. Doza će biti prikazana na etiketi leka. Vaš pedijatar ili farmaceut će vam takođe reći koliko često trebate davati lek. Važno je da sledite uputstva lekara o tome koliko i kada treba davati antibiotik.

dete i antibiotik


Šta ako zaboravim dati ili dam previše leka?
Antibiotici najbolje deluju kada se redovno uzimaju. Verovatno nećete izazvati probleme ako greškom date dodatnu dozu. Detaljne informacije o tome šta treba da učinite ako zaboravite da date antibiotik ili date previše, na raspolaganju su na pojedinačnim uputstvima lekova. Savet je da, ako propustite da date vašem detetu jednu dozu antibiotika, nastavite davanje leka u vreme sledeće planirane doze.Ako ste  zabrinuti što ste zaboravili dati nekoliko doza, ili mislite da ste previše dali detetu, obratite se detetovom lekaru. Lek ili ambalažu ponesite obavezno sa sobom.

Da li se istovremeno mogu davati i drugi lekovi?

Detetu možete davati uporedo sa antibiotskom terapijom sve lekove koje je ordinirao njegov pedijatar. Pre nego što detetu na svoju ruku date bilo koji drugi lek, proverite kod lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i biljne lekove, kao i neke lekove koje možete kupiti bez recepta.


Opšti saveti o antibioticima
Deca ponekad povraćaju ili imaju dijareju kada uzimaju antibiotike. Podstaknite ih da unose tečnost, kako bi nadoknadili tečnost koju su izgubili povraćanjem, prolivom ili pojačanim znojenjem usled povišene telesne temperature. Ako je vaše dete pospano, ošamućeno ili ne reaguje, obratite se svomlekaru ili odvedite dete u bolnicu.Ukoliko je vaše dete na antibiotskoj terapiji, preporuka je da mu dajete probiotik sve vreme tokom trajanja terapije, pa i koji dan duže.Probiotik ne treba davati u isto vreme sa antibiotikom, već sa razmakom od minimum dva sata između unosa antibiotika i probiotika. Antibiotik dajte uvek u isto vreme svakog dana, kako biste se osigurali da postoji odgovarajuća doza leka u organizmu Vašeg deteta. Antibiotski lek dajte detetu samo tokom trenutne infekcije. Nikada nemojtečuvati neiskorišćen lek za naredne bolesti, već ga bacite odmah po završetku terapije. Dajte antibiotik detetu samo onda kada je prepisan od strane lekara. Nikada ga nemojte davati detetu ako Vam se učini da ima iste ili slične simptome kao u nekoj od prethodnih bolesti, inače možete naštetiti svom detetu!
Ako mislite da je neko drugi možda uzeo lek slučajno, obratite se lekaru za savet.

Sprečavanje rezistencije na antibiotike

Važno je da vaše dete tokom infekcije unese propisanu dozu leka tokom propisanog trajanja terapije od strane pedijatra. Ako prerano prestanete sa davanjem antibiotika, preostale bakterije mogu se ponovo razmnožiti, te samim tim dete neće biti potpuno izlečeno.

U prošlosti su lekari možda prepisivali antibiotike za mnoge vrste infekcija. Međutim, ova praksa se sada menja sa sve većom zabrinutošću zbog rizika od rezistencije na antibiotike. Bakterije koje postanu rezistentne na uobičajeni antibiotik, dovode do gubitka efekta istog, a infekcijemogu postati mnogo teže za lečenje. Zbog toga je važno da se antibiotici koriste samo kada je to stvarno potrebno. Mnoge uobičajene bolesti, kao što su bol u grlu, prehlada, kašalj i grip, izazivaju virusi. Antibiotici ne ubijaju viruse, tako da vam pedijatar neće propisati antibiotike za ove bolesti. Treba imati na umu da antibiotici mogu izazvati neželjene efekte ili alergijske reakcije. Vaš lekar će razmotriti prednosti i rizike, kada odluči da li će propisati antibiotik.

Gde treba da držim antibiotik?

Držite lekove u ormanu, daleko od toplote i direktne sunčeve svetlosti. Pratite uputstva proizvođača na pakovanju leka. Kada Vam farmaceut u apoteci rastvori antibiotik da postane sirup i spreman za korišćenje, potrebno je da ga držite u frižideru.Pazite da antibiotik bude uvek na sigurnom, kako ga vaša deca ne bi slučajno uzela.

 

Vaša Pedijatrija Todorović.

8 načina za podizanje imuniteta prirodnim putem

Sa dolaskom zime dolaze nam i novi virusi i bakterije. Istina je da okupljanje puno ljudi zajedno u zatvorenom prostoru iz dana u dan dovodi do neizbežne izloženosti mnoštvu bakterija i virusa. Kako da zaštitite svoju decu u predškolskoj ili školskoj dobi? Iako biste možda želeli da svoju decu možete da stavite u plastične mehuriće pre nego što ih pošaljete napolje, to, naravno, nije moguće. Umesto toga, realniji način delovanja je pojačati njihov imunološki sistem, kako bi njihov organizam sam mogao da se bori protiv ovih bakterijskih i virusnih napadača. Ovih osam saveta, koje možete primeniti odmah, mogu ojačati imuni sistem vašeg deteta tako da celu zimu vaša porodica može da podnese lakše. Hladno vreme ćete dočekati sa snažnijom unutrašnjom odbranom i manje bolesnih dana. Evo kako:

voce povrce deca

1. Izbegavajte antibiotike osim ako je to apsolutno neophodno

Antibiotici se propisuju više od 154 miliona puta godišnje za bilo šta, od rane na koži do infekcije uha. Svrha antibiotika je da uništi bakterije koje izazivaju infekcije, a ponekad sigurno i spašavaju život. Procenjuje se da je najmanje 30 odsto recepata za antibiotike nepotrebno. To je važno znati, jer antibiotici ne samo da brišu patogene bakterije, već i iscrpljuju korisne bakterije u mikrobiomu creva. Zašto ubijati dobre bakterije kada nije neophodno? Ako lekar prepisuje vašem detetu (ili vama) antibiotike, očekujte da vam pojasni zbog čega je potrebno da ih uzimate.Nemojte samo prihvatiti recept bez nekoliko pitanja: Koliko su potrebni ovi antibiotici? Koliko je verovatno da će prirodni imunitet vašeg deteta rešiti problem bez leka? Postoji li više prirodnih antibakterijskih opcija?Imajte u vidu da su antibiotici svakako neophodni u lečenju određenih infekcija.

2. Poslužite više hrane bogate probioticima

Započnite zimu izgradnjom dobrih bakterija u crevima. Jedan sjajan način da se to postigne je da se hrana bogata probioticima služi celoj porodici. Počevši od početka jeseni, ponudite fermentiranu hranu poput kiselog kupusa ili kefira ili jogurta pomešanog sa svežim naseckanim ili izmiksanim voćem. Ako vaša deca izbirljivo jedu, možete isprobati probiotike za decu, za bezbolnu dozu dobrih bakterija koje jačaju imuni sistem. Neki od ovih preparata sadrže šećer, pa se držite što više izvora probiotika iz zdrave hrane.

3. Uredite raspored spavanja porodice

Kako sunce kasno zalazi i raspored aktivnosti je nepredvidiv, leto može biti teško vreme za uspostavljanje redovnog spavanja.Ali, kako se bliži jesen, uspostavljanje rasporeda spavanja sa podešenim vremenom za spavanje i buđenje, može da donese veliku razliku u sposobnosti da se telo bori sa infekcijama. To znači da nema više nespavanja ili do kasnog ostajanja uveče. Većini dece svakodnevno treba između 10 i 14 sati neprekidnog sna da bi bili optimalno zdravi, pa će započinjanje ovog ritma, pre ili kasnije, učiniti da povratak u školu bude sa manje borbe i fizičkog šoka za sistem.

4. Šećer napolje, voće unutra!

Leto, deca i šećer izgledaju kao nezaobilazna kombinacija, između zabave u bazenu, roštilja i letnjih druženja. Međutim, pokazalo se da šećer menja mikrobiom na prilično ekstremne načine, hraneći patogene bakterije koje vole šećer, koje mogu izbaciti korisne, imunološki jače bakterije. Povoljšajte mikrobiom svog deteta tako što ćete ga poslati u školu sa voćem umesto kolača za užinu i slatkiša, ili barem slatkiša napravljenih od prirodnih zaslađivača. Kod kuće imajte za desert voće bogato vitaminom C i antioksidansima, poput narandže i borovnice.

5. Kolostrum u prahu?

Dojena deca su često zdravija, sa manje alergija, zbog zaštitnih faktora koji pojačavaju imunitet, a koji se nalaze u kolostrumu – prvom mleku proizvedenom od majki koje doje. Ali i starija deca i odrasli mogu imati koristi od ove supstance bogate antitelima dostupne u prodaji u prahu. Razmutite ga u ceđenom voću, vodi, soku ili kefiru. Dete će dobiti veliku dozu dodatnog imuniteta!

6. Napolje? Što više

Leto je vreme za igru na otvorenom, ali se ne mora završiti samo zato što je škola krenula. Ohrabrujte svoju decu da budu napolju tokom cele godine, što je više moguće, ne samo zbog vežbanja i svežeg vazduha, već i zbog „sunčanog vitamina“, kao što je vitamin D.Vitamin D se sintetiše u organizmu kao posledica izlaganja suncu, ili se unosi putem hrane i vitaminskih dodataka, biološki je inertan, a aktivira se u telu nakon određenih hemijskih reakcija.Ovako upotrebljiv oblik vitamina D zahteva svaka ćelija u vašem telu - naročito vaš imuni sistem. Međutim, zato što ne dobijamo dovoljno vremena na otvorenom, većina nas ima deficit vitamina D.Napravite zalihe čitavoj porodici tokom dugih sunčanih dana i bojkotujte TV i video igre. Umesto toga, čitajte na otvorenom ili šetajte, bavite se sportom ili se družite na otvorenom. Kada krene škola, porodične šetnje, igre na otvorenom su dobar način za stvaranje vitamina D u organizmu.

7. Zeleni obroci

Naravno da svi znamo da bi trebalo da jedemo zeleno voće i povrće, ali znate li zašto?Zeleno voće i povrće sadrži ogromne količine vitamina A, C i K. Vitamin A nam je neophodan kako bismo sačuvali zdravlje naših očiju, vitamin C je pre svega tu da očuva i ojača naš imunitet, dok vitamin K štiti naše kosti od osteroporoze i drugih bolesti kostiju.Takođe, unos ove zelene hrane čisti od toksina i jača imuni sistem. Osim toga ono sadrži ogromne količine vlakana koje nas čine sitim i potpomažu našem sistemu za varenje. Kako bismo najbolje iskoristili zdravstvene benefite koje zeleno voće i povrće pruža, trebalo bi da težimo da svakoga dana pojedemo bar jedno. A šta je sa onom decom koja tvrdoglavo odbijaju da jedu povrće? Pokušajte napraviti zeleni smuti od ovog povrća i dodajte malo voća za slatkoću. Oni će dobiti slatku poslasticu, a vi ćete dobiti zadovoljstvo znanjem da jačaju svoj imunitet i prirodnu otpornost.

8. Esencijalna ulja

Esencijalna ulja određenih biljaka imaju blagotvorna svojstva.Na primer, ulja eukaliptusa i origana, imaju antibakterijske i imuno-modulacione mogućnosti. Primena ulja eukaliptusa kroz inhalaciju ima dejstvo na pojačanje energije organizma, bolju pročišćenost respiratornih organa, a može se primenjivati kod dece starije od 2 godine i odraslih.Origano se koristi kao začin za poboljšanje ukusa hrane, ali takođe deluje i na jačanje imunološkog sistema vašeg deteta.

 

Vaša Pedijatrija Todorović!

Značaj ishrane majčinim mlekom

Majčino mleko je specifično za ljudsku vrstu i sve zamene se značajno razlikuju od njega, čineći humano mleko jedinstveno superiornim za ishranu novorođenčeta i odojčeta.Najbolja je hrana za novorođenčad i odojčad u prvih šest meseci života, jer po svom sastavu odgovara nezrelim organskim sistemima tog uzrasta.Izvanredan sastav majčinog mleka omogućava da se uslovi intrauterinog razvoja u kojima je mladi organizam bio potpuno zaštićen, delimično prenesu i na prve mesece ekstrauterinog života, kada su rast i razvoj veoma intenzivni.

Opširnije: Značaj ishrane majčinim mlekom

Vodič - kada pozvati pedijatra?

Kao roditelj, verovatno ste se više puta borili sa sledećim pitanjem kada je vaše dete bolesno: Da li da pozovem doktora? Da li vase dete ima temperaturu, kašalj ili bol u stomaku, uvek dolazi trenutak kada se pitate da li je vreme da dobijete savet od profesionalca.

Obratite pažnju na ove ključne simptome kada pokušavate da odlučite da li treba da pozovete ili odete kod pedijatra.

Opširnije: Vodič - kada pozvati pedijatra?

Akutna infektivna dijareja kod dece - vodič

Akutna infektivna dijareja je veliki zdravstveni problem na globalnom nivou, pre svega jer je to apsolutno najčešći razlog za hospitalizaciju dece mlađe od pet godina. Uzimajući u obzir činjenicu da svake godine preko 1,5 miliona dece umre zbog akutnog enterokolitisa, došlo se do podatka da je to uzrok čak 4% svih smrtnih ishoda u pedijatrijskoj populaciji. Svakako je najveća učestalost u nerazvijenim delovima sveta sa lošom higijenom i zdravstvenom kulturom. Međutim, ovaj zdravstveni problem postoji i u razvijenim zemljama, budući da u Evropi gotovo svako dete u prve tri godine života oboli od akutnog enterokolitisa bar jednom.

Opširnije: Akutna infektivna dijareja kod dece - vodič

Vodič za oblačenje beba

Sa dolaskom zime, vrlo bitno je znati kako da adekvatno obučete vašu bebu. Pitanje kako obući bebu zimi može biti predmet konfuzije za mnoge roditelje, pogotovo za one koji su roditelji prvi put. Bilo da se beba oblači za iznošenje napolje ili za boravak u kući, gde će provesti najveći deo zime, spremili smo za vas detaljan vodič o oblačenju bebe, koji će vam pomoći da vaše dete bude sigurno obučeno.

Opširnije: Vodič za oblačenje beba

Agresija kod dece

Najbolji način da se spreči agresija kod dece je da detetu date stabilno  i sigurno okruženje, sa jakom disciplinom i konstantnom pažnjom. Ovo je posebno bitno u predškolskom periodu deteta. Svako ko pazi na vaše dete, trebalo bi da bude dobar uzor i da poštuje pravila koja ste postavili za dete. Kada god dete prekrši neko pravilo, trebalo bi da bude odmah prekoreno, kako bi tačno razumelo šta je uradilo pogrešno.

Opširnije: Agresija kod dece

Sistematski pregledi za upis u osnovnu školu

U pedijatriji Todorović možete obaviti kompletan sistematski pregled za upis u osnovnu školu. Sistematski pregled pred polazak u osnovnu školu obuhvata sledeće: pregled pedijatra, ORL specijaliste, logopeda, fizijatra, oftamologa, stomatologa antropometrijska merenja, merenje krvnog pritiska, laboratorijske analize: KKS+LF, urin sa sedimentom. Svi navedeni pregledi se obavljaju u našim ordinacijama. Sistematski pregled procenjuje zdravstveno stanje deteta. Nakon obavljenih svih predviđenih pregleda, učinjenih laboratorijskih analiza i vakcinacija, izdaje se potvrda o zdravstvenom stanju deteta na osnovu koje se dete upisuje u osnovnu školu. Više o sistematskom pregledu koji obavljamo možete pročitati ovde. Napominjemo da je sistematski pregled pred polazak u školu jedan on najobimnijih sistematskih pregleda i kao takav je vrlo bitan.

Opširnije: Sistematski pregledi za upis u osnovnu školu

Hiperkinetski poremećaj (ADHD) ili hiperaktivno dete

Hiperkinetski poremećaj ili ADHD (skraćenica od engleskog imena Attention deficit hyperactivity disorder) je poremećaj koji se odlikuje karakterističnim ponašanjem i reagovanjem deteta, a uključuje poteškoće u organizaciji pažnje, naglašenu motornu aktivnost (hiperaktivnost) i impulsivnost. Simptomi ADHD se javljaju u kući, školi i/ili drugom okruženju i značajno remete razvoj deteta, utičući naročito negativno na akademska postignuća i socijalizaciju. Poremećaj počinje vrlo rano. Izvesno je da je ADHD znatno češći kod dečaka nego kod devojčica. Jasan uzrok za nastanak ovog poremećaja nije poznat. U najvećem broju najverovatnije se radi o kombinaciji genetskih faktora rizika sa faktorima rizika iz okruženja.

Opširnije: Hiperkinetski poremećaj (ADHD) ili hiperaktivno dete

Autizam

Autizam je neurorazvojni poremećaj. Kada dete ima poteškoće u socijalnom funkcionisanju i interakciji sa drugim ljudima, nerazvijanje govora i komunikacije, kao i neobična ponašanja uz ograničena interesovanja za uobičajene vršnjačke aktivnosti, onda možemo posumnjati da se radi o autizmu.  Simptomi i znaci poremećaja mogu biti ispoljenji u različitom stepenu i obliku kod različite dece, a postoje različiti uzroci poremećaja, te govorimo o poremećaju autističnog spektra.

Opširnije: Autizam

Govorno jezički poremećaji dece

Postoje različite vrste poremećaja govora i jezika kod dece. Neophodno je da roditelj na vreme prepozna ove poremećaje i da se obrati logopedu, a ne da čeka polazak deteta u školu. Do treće godine života dete obično izgovara sve samoglasnike i oko desetak suglasnika. Glasovi se postepeno razvijaju i u petoj godini se izgovaraju pravilno bez distorzija (oštećenja).

Opširnije: Govorno jezički poremećaji dece

Nega kože beba

Nega kože beba

Želja svakog roditelja jeste da čuva zdravlje svog deteta, a time i da neguje njegovu kožu.Osnovni cilj nege dečje kože jeste da ona bude lepa, zdrava i da se smanji mogućnost nastanka iritacije kože.To se postiže uz pravilno održavanje higijene i primenu proizvoda koji su namenjeni nežnoj dečjoj koži.

Opširnije: Nega kože beba

Prolećne alergije kod dece

Proleće je u jeku, priroda nas zove, boje, mirisi, zvuci.Sa dolaskom proleća smo aktivniji i provodimo više vremena u prirodi.Ali, poslednjih godina, i deca i odrasli se sve više suočavaju sa simptomima alergije čiji uzročnici su alergeni iz prirode.To su inhalatorni alergeni (polen drveća, trava i korova) i sa buđenjem prirode ima ih na svakom koraku.Ovo su spoljašnji inhalatorni alergeni, a postoje i inhalatorni alergeni iz unutrašnje sredine: prašina, grinje, dlaka domaćih životinja.Pored inhalatornih alergena, alergijska reakcija može se javiti i kod unošenja određenih namirnica (nutritivni alergeni), zatim postoji alergija na lekove, kao i alergija na kontaktne alergene, insekte, hladnoću, toplotu, sunčevo zračenje.

Opširnije: Prolećne alergije kod dece

Novorođenče

Novorođenče

Šta se sve događa u razvoju bebe u prvih mesec dana života?
Moroov refleks (trzanje u snu) – šta je to, da li je to normalna pojava?
Drhtanje kod beba, posebno vilice – šta se tada dešava?

Prvih mesec dana (tačnije 28 dana) u životu bebe je  period novorođenčeta.Novorođenče se polako privikava na spoljni svet.Zbog nezrelosti nervnog sistema prisutni su primitivni refleksi koji se održavaju najčešće do šestog meseca života. Kada leži na leđima, uglavnom glavu okreće na stranu.Ruke su savijene u laktu, a šake zatvorene u pesnicu.Na jake nadražaje iz okoline, kao što su zvuk, svetlost ili nagli pokret, refleksno reaguje celim telom šireći i opružajući ruke i noge (to je tzv Moroov refleks).Može se takođe trzati u snu refleksno praveći ove pokrete.Ukoliko primetite da se bebi trese donja vilica, nema razloga za brigu.To je još jedan znak nezrelosti nervnog sistema koji će vremenom nestati.Dete pravi nevoljne pokrete opružanja i savijanja u zglobovima.

Opširnije: Novorođenče

Bela buka (beli šum)

Da li ste nekad pomislili da buka može da prija ljudskom uhu, a pogotovo osetljivom dečjem uhu?

Svaki roditelj je sigurno bar jednom poželeo čarobni štapić kojim bi nestao plač njegove bebe koji su prouzrokovali grčevi, nešto što je bebu uplašilo ili razdražljivost pred spavanje.

Bela buka ili beli šum je pojam koji označava mešavinu zvukova određene frekvencije i ponavljanja, raspon frekvencija je od 20Hz do 20 000Hz.Naziv bela dobila je, jer sadrži čitav spektar raznih zvukova, kao što bela, dnevna svetlost ima spektar raznih boja.

Opširnije: Bela buka (beli šum)

Prvi put idemo sa bebom na more

Prvi pregled kod dečjeg lekara - pedijatraPrvi put idemo sa bebom na more

Svi planiraju gde će provesti odmor ovog leta.Većina voli da se tokom letnjih meseci odmara na moru.Ako ste novopečeni roditelji, i vi razmišljate o tome, ali vam se sigurno po glavi vrzma mnogo pitanja vezanih za prvo putovanje sa vašom bebom na more.

Preporuka je da sa bebom prvi put krenete na more najranije sa njena 3 meseca života, jer je to period kada ona počinje samostalno da drži glavicu, pa će vam biti lakše da je nosite.Takođe, imali ste sasvim dovoljno vremena da se upoznate sa novim članom porodice i priviknete na novi način života.Idealni meseci za odlazak sa bebom na more su jun i septembar, jer spoljašnje temperature nisu tako visoke, a i manje su gužve na plažama.

Opširnije: Prvi put idemo sa bebom na more

Sistematski pregledi dece

Sistematski pregledi su preventivni pregledi zdrave dece.


Sistematski pregledi se obavljaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pedijatrijskoj ordinaciji ili domu zdravlja.U okviru sistematskih pregleda tokom prve godine života, prati se rast i razvoj deteta, daju se saveti o ishrani, dete se vakciniše prema kalendaru vakcinacije Republike Srbije, radi se skrining na malokrvnost i skrining na razvojni poremećaj kukova, tj. ultrazvučni pregled kukova.Dobijanje stručnih saveta o ishrani bebe je značajno, jer je formiranje pravilnih navika u ishrani od ranog detinjstva veoma važno za prevenciju pojave gojaznosti i drugih poremećaja u ishrani kasnije tokom života.

Opširnije: Sistematski pregledi dece

Vakcinacija dece – za ili protiv

Vakcinacija dece

U XXI veku Republika Srbija se suočava sa epidemijom, za sada manjih razmera, malih boginja (morbila).Kampanja protiv vakcinacije dece, prvenstveno MMR vakcinom, putem društvenih mreža je sve intenzivnija.

Vakcine su spasile milione ljudi od zaraze, razvoja bolesti, komplikacija i smrti od određenih bolesti.Vakcine jačaju detetovu sposobnost odbrane od bolesti tako što mu pomažu da razvije antitela protiv uzročnika bolesti.Taj proces se naziva imunizacija.“Imunizacija, kao mera specifične zaštite u okviru primarne prevencije, predstavlja jedno od najvažnijih sredstava u borbi protiv oboljevanja i smrtnosti stanovništva od zaraznih bolesti, posebno u najosetljivijem, najmlađem uzrastu.Predstavlja najbržu, najefikasniju i najjeftiniju meru za sprečavanja, suzbijanje, eliminaciju i eradikaciju zaraznih bolesti“.(Svetska zdravstvena organizacija).

Opširnije: Vakcinacija dece – za ili protiv

Povišena temperatura - febrilnost

Povišena temperatura - febrilnost

Reč temperatura potiče od grčke reči „termo“ (toplota) i latinske reči „foveo“ (toplota).

Povišena telesna  temperatura – febrilnost je oblik odbrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju  (što je u 90% slučajeva uzrok povišenja telesne temperature u dece).Najčešći uzrok febrilnosti su akutne respiratorne virusne infekcije.Do povišenja temperature mogu dovesti i vakcinacija (Di-Te-Per, MMR), oštećenje tkiva (trauma), neki lekovi, dehidracija organizma, inflamatorne i autoimune bolesti, endokrini poremećaji, metabolički poremećaji.Hipertermija može nastati i zbog povećane produkcije toplote (teška fizička aktivnost), smanjenog gubitka toplote (pretopljavanje) ili toplotnog udara kod visoke spoljne temperature.

Febrilnost se javlja zbog povišenog praga za regulaciju temperature u hipotalamusnom centru u mozgu.

Opširnije: Povišena temperatura - febrilnost

Deca i san

Deca i san

Imati dovoljno sna je privilegija u današnje vreme.Kvalitetan san je neophodan, a naročito je važan u dečjem uzastu, jer utiče na psihički i fizički razvoj.Mozak se kod dece razvija neverovatno brzo, zato im samo noćni san nije dovoljan.Pored noćnog spavanja, deca do pete godine života, treba da imaju i redovne dnevne počinke.Poznato je da loš i prekratak san može biti uzrok psihofizičkih problema deteta u kasnijim godinama njegovog života.Tako, adolescent koji nije kao dete spavao dovoljno i kvalitetno, može imati problem sa manjkom koncentracije, određene kognitivne probleme, može pokazati i slabiji uspeh u učenju.Nedovoljno sna, ili neredovno spavanje, mogu imati za posledicu pad imuniteta, razvoj kardiovaskularnih bolesti, gojaznost, dijabetes...

Koliko sna je neophodno detetu?

Opširnije: Deca i san

Dijareja kod dece

Dijareja (proliv) se definiše  pojavom više od 3 tečne stolice u toku 24h.Posebno je važna konzistencija stolice, a ne broj stolica.Česte, formirane stolice ne mogu se smatrati dijarejom.Bebe koje su isključivo na ishrani majčinim mlekom često imaju retke ili kašaste stolice, što takodje nije proliv.

Akutna dijareja je jedan od najčešćih uzroka smrti u odojčadi i male dece u celom svetu.Svake godine u celom svetu od dijareje umre više od 3 miliona dece mladje od pet godina, uglavnom usled dehidracije, tj. gubitka tečnosti.

Opširnije: Dijareja kod dece