Tel       Mail       Mapa

  • Facebook
  • Instagram

Postoje situacije u kojima, koliko god se trudili, Vaše dete ne može da prespava noć bez mokrenja u krevetu. U ovoj situaciji javljaju se razne nedoumice i frustracije, kako kod roditelja, tako i kod dece. Noćno umokravanje kod dece najčešče prestane vremenom, i retki su slučajevi kada je u pitanju ozbiljniji  problem. Ponekad je, međutim, potrebna medicinska pomoć. Evo nekoliko odgovora na pitanja koja imate o inkontinenciji kod dece .

nocno mokrenje kod dece

Koliko je često mokrenje u krevet kod dece?

Skoro polovina trogodišnjaka pokvasi krevet. Razlozi zašto neko dete nastavlja da mokri u krevetu, a drugo ne, nisu u potpunosti razjašnjeni u medicinskom smislu. Često je u pitanju nivo razvoja deteta. Ponekad bešika deteta jednostavno nije dovoljno razvijena da zadrži urin tokom cele noći. Ponekad dete još nije savladalo sposobnost da prepozna kada je bešika puna, da se probudi i zatraži nošu, ili da ode u kupatilo.

 

Šta je "normalno" kada je u pitanju noćno mokrenje u krevetu?

Važno je napomenuti da je raspon u smislu toga šta je “normalno” vrlo širok. Deca se obučavaju za toalet između 2. i 4. godine. Jedan deo dece neće prestati da mokri dok ne postanu starija od pomenutog uzrasta. Do 5 ili 6 godina, velika većina dece prestane da mokri u krevetu, ali neka deca i dalje mokre u krevet s vremena na vreme do čak 10. ili 12. godine.

Nisu retke situacije da dete koje je “suvo” duži vremenski period, ponovo počne da mokri u krevet. Ovo može biti izazvano porodičnim stresom ili školskim problemima. Kako organizam deteta sazreva, manje je verovatno da će se umokriti noću. Do tinejdžerskih godina, ili mnogo ranije, skoro sva deca koja pokvase krevet prerasla su problem, i u praksi manje od jednog procenta dece i dalje ima problem sa mokrenjem.

 

Školski uzrast deteta i noćno umokravanje

Većina dece školskog uzrasta koja mokre u krevet noću imaju ono što lekari nazivaju "primarnom enurezom". To znači da nikada nisu imali noćnu kontrolu nad svojom bešikom. Porodična istorija takođe igra ulogu u inkontinenciji kod dece. Ako ste kvasili krevet kao dete, nemojte se iznenaditi kada to učini i vaše dete.

 

Kada treba da razgovaramo sa pedijatrom o mokrenju u krevet?

Pedijatru se naravno možete i trebate obratiti kada god ste zabrinuti.. Ako je vaše dete bilo suvo, a zatim počelo da mokri u krevet, odmah to recite svom pedijatru. Lekar vašeg deteta može da proceni vaše dete kako bi bio siguran da problem nije povezan sa stresom ili sa nekim drugim zdravstvenim stanjem. Verovatnoća da je u pitanju ozbiljniji zdravstveni problem je statistički veoma mala, ali to nije razlog da pedijatar, ili dečji nefrolog ne obave detaljan pregled. Samo 1% svih problema sa mokrenjem u krevet je povezano sa dijabetesom , infekcijama, abnormalnostima bešike ili bubrega, ili drugim zdravstvenim stanjem. 

Ako vaše dete ima neobične simptome, kao što je peckanje tokom mokrenja ili primetite krv dok dete mokri, odmah potražite lekarsku pomoć.

 

Šta lekar može uraditi za mokrenje u krevet, i šta vi kao roditelji možete uraditi?

Pedijatar može zatražiti da detetu uradite analizu urina sa sedimentom i urinokulturu, da vidi da li postoji infekcija urinarnog trakta, koja može biti odgovorna za mokrenje u krevet. Takođe, postoje i dodatni testovi koji se mogu uraditi, radi provere zdravstvenog stanja urinarnog sistema kod deteta.

Na predlog pediajtra, a isto možete probati i sami, može se ograničiti unos tečnosti pre spavanja. Ova jednostavna mera u velikom broju slučajeva kod dece mlađeg uzrasta daje rezultate.

Možete sprovesti "kondicioni trening", koji ako se koristi stalno i dosledno tokom tri do četiri meseca, često i mnogo kraće, deluje u tri četvrtine slučajeva. Potrebno je da Vaše dete budite u isto vreme svake noći, i stavljate na nošu. 

U današnje vreme nam tehnologija omogućava i korišćenje raznih uređaja koji su namenjeni specijalno da pomognu u ovakvim situacijama, i koji pomažu da deca prevaziđu problem noćnog umokravanja.

U slučaju da je dete napunilo sedam godina, i da nijedna od prethodno navedenih metoda nije dala rezultate, postoji i mogućnost upotrebe medikamenata koje propisuje dečji nefrolog.

 

Razgovarajte sa detetom o mokrenju.

Vrlo je bitno razgovarati sa detetom, uveriti da ga je noćno umokravanje potpuno normalno, i da u određenom trenutku sva deca to prevaziđu. Ukoliko dete ima stariju braću ili sestre, bitno je da ima podršku i od njih, kao i od roditelja.